Turteldue

Jeg er stadig ute på farten med kamera med i bilen,jeg holder meg som regel til Karmøy siden det er der jeg bor. Jeg kjøre litt rundt for å fotografere fugler og opp gjennom årene har også jeg funnet "mine" områder å kjøre til. Jeg er mye i Skudeneshavn og område Hillesland for å fotografere rovfugl, jeg er også en del i taravika på Ferkingstad da stedet er en yndig plass for å ta bilder av fugler i trekk sesongen. Den 3.Sept.var det en litt mer spesiell trekkfugl jeg fikk se, turtelduen er ikke den vanligste å se selv om den kan sees en og annen gang om våren og høsten. Duen var på åkeren i Taravika å spaserte rundt bare 3-4 meter fra meg å det virket ikke som den var noe særlig plaget over at jeg sto å tok bilder av den, til tider kom den så nært som omkring 1,5-2 meter fra meg.

Turtelduen er en ganske liten due med en lengde på cirka 28 cm, noe som er bortimot samme størrelse som tyrkerdue og noe mindre enn en skogdue. Fuglen har en rødbrun farge på oversiden med svarte flekker ettersom hver fjær er svart i midten med rødbrune kanter. Hodet, halsen og brystet er grått med graderinger mot himmelblått. Undersiden er hvit eller gråhvit, og halestjerten er svart med hvite fjærspisser. På hver side av halsen finnes et felt med adskilte svart og hvite streker. Det er ingen forskjell på kjønnene.

Turtelduer hekker ikke i Norge, men den kan likevel observeres enkelte ganger om våren og høsten. Det har dog vært mistanke om at arten kan hekke på sørvestlandet. Fuglen er en vanlig hekkefugl i det meste av Europa, bortsett fra Norden. På vinteren trekker den til Afrika sør for Sahara