Polarskuta Maud

«Maud» var Roald Amundsens båt og ble bygget for hans andre ekspedisjon til Arktis. «Maud» ble bygget hos båtbygger Chr. Jensen i Vollen i Asker i 1917. Den var konstruert og ble bygget spesielt for Amundsens ekspedisjon gjennom NordøstpassasjenBåten ble sjøsatt i juni 1917 og døpt av Amundsen selv, ved at han knuste en isklump mot skutesiden å sa følgende : Det er ikke min akt å håne den edle drue. Men allerede nå skal du få føle litt av ditt rette element. For isen er du bygget, og i isen skal du tilbringe din beste tid, og der skal du løse din oppgave. Med vår dronnings tillatelse døper jeg deg «Maud».

 Den 24. juni 1918 seilte Roald Amundsen og hans mannskap ut Kristianiafjorden og videre opp norskekysten, skuta forlot Vardø 18. juli med kurs for Nordøstpassasjen. Ekspedisjonen møtte på store problemer, og ble ikke gjennomført slik den var planlagt. Amundsen gikk konkurs og i 1925 ble skipet solgt av kreditorer til Hudson's Bay Company. Båten ble ankret opp i Cambridge Bay nord i Canada, og ble blant annet brukt som radiostasjon. I 1931 sank "Maud"på grunt vann og der ble den liggende under vann i 85 år. Når «Maud» nå er hevet, og tilbake ved kysten av Norge, er ringen sluttet. Og «Maud» har, som eneste norske polarskute, i praksis seilt jorda rundt. 23. juni 2018 startet slepet tilbake til Norge, 100 år etter at Amundsens ekspedisjon startet. Det er planen å bygge et museum for «Maud» i Vollen. De to andre norske polarskutene, «Fram» og «Gjøa», er på museum på Bygdøy i Oslo. Målet for hjemreisen er altså Vollen i Asker, der «Maud» ble døpt av Amundsen 7. juni 1917,dette er og datoen for sjøsettelse av skipet. Der planlegges det nå folkefest lørdag 18. august å folk er velkommen til begivenheten. Skipet er 120 fot langt og er drøyt 12 meter bred, skipet hadde en Bolinder semidiesel båtmotor på 240 hk. Det over 400 tonn store skroget ligger på lekter nå i Kopervik.Da nye eiere overtok skipet ble det også navnebytte på skipet og fra 1925 - 1930 var navnet "Baymaud" 

Lørdag18.august 2018 ankom polarskuta Maud igjen Vollen i Asker hvor den for hundre år siden seilte ut med den stolte skipperen Roald Amundsens bak roret, mange hadde møtt frem til Vollen å rundt Maud kunne en se kajaker og andre småbåter følge skuta inn, nå ventes et stort restaureringsarbeid på skipet. Alle bildene er copyrigted Kjell Bua, bilder som ligger her kan bestilles hos meg.